lauantai 17. toukokuuta 2014

Timantti Väri ja Puhtausluokat

Timantti Väri ja Puhtausluokat  35 vuotta vanha asteikko

Tässä eräs vanha asteikko timanttien puhtauteen ja väriin liittyen

Timantti on muiden jalokivien tapaan luonnontuote, joka esiintyy vain harvoin täysin puhtaana. Kiteen kasvu kestää miljoonia vuosia. Planeettamme aktiivisuuden vuoksi on kovin harvinaista, että kide saa kasvaa ilman häiriöitä tällaisen aikajakson. Kiven sisään voi kiteytyä muita mineraaleja, kuten granaatteja, tai jopa toinen pienempi timantti. Kivi voi myös lohkeilla maapaineen puristuksessa. Tällaisia ”epäpuhtauksia” sanotaan sulkeumiksi. On tärkeää ymmärtää, että kyse ei ole virheistä. Muilla jalokivillä ei olla niin ankaria sulkeumien suhteen. Esimerkiksi rubiini tai smaragdi on puhtaana käytännössä arvoton, koska kivien aitoutta ei pystytä varmasti todistamaan. Koruissa käytetyt timantit ovat pääsääntöisesti varsin puhtaita. Muutamia alimpia laatuluokkia lukuunottamatta sulkeumat ovat niin pieniä, etteivät ne näy paljain silmin tai vaikuta kiven loistoon. Puhtaus onkin ymmärrettävä lähestulkoon kokonaan harvinaisuus- ei varsinaisena laatutekijänä.
GIA:n, Scan.D.N:n ja CIBJO:n (käytännössä esim. HRD-laboratorion) puhtausluokitukset ovat lähestulkoon identtisiä. Suomessakin käytetyt Scan.D.N.-luokituksen mukaiset puhtausluokitukset ymmärretään kaikkialla maailmassa:
Flawless (Fl)Täysin puhdas timantti. Kivessä ei ole ainoatakaan sisäistä sulkeumaa tai ulkoista hionnallista puutetta, jonka asiantuntija erottaisi 10x suurennuksella. Käytännössä kivi tulee tutkia mikroskoopilla suuremman suurennuksen avulla.
Internally Flawless (IF)
Täysin puhdas timantti, jossa äärimmäisen pieniä ulkoisia hionnallisia puutteita, kuten yksittäinen naarmu, hieman lohjennut kuletti tai hyvin pieni luonnon kidepinta, joka ei näy ylhäältä päin katsottuna.Timanttien värittömyyden kuvaamisessa käytetään rinnakkain niinsanottuja vanhoja ja uusia termejä. GIA:n (Gemological Institute of America) luoma ”uusi” väriluokitus on tarkempi kuin useimpien suomalaisten kauppiaiden käyttämä Scan.D.N.-asteikko (Scandinavian Diamond Nomenclature) joka tunnetaan myös suomenkielisellä nimellään PTN (Pohjoismainen timanttinimikkeistö). Scan.D.N-järjestelmän mukaisten vanhojen termien käyttöön liittyy joukko ongelmia. Merkittävin niistä on se, että asteikon yläpäässä eri nimitysten rajat ovat muuttuneet vuosien ja eri luokitusjärjestelmien mukana useaan otteeseen. Niinpä alla oleva vertailutaulukkokaan ei monen asiantuntijan mielestä ole tarkasti ottaen oikein esitetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.