lauantai 24. toukokuuta 2014

Ritikanranta Imatra ja Eterna kellot

Ritikanranta Imatra entinen Piilin kelloliike sijaitsi rakennuksessa

Ritikanranta Imatra ja kaunis puistotie, tässä rakennuksessa oli Kelloliike 60-luvulla muistan hyvin, kun nuorempana katselin liikkeen ikkunasta Sveitsiläisiä Eterna kelloja.


Ritikanranta Imatra entinen Piilin kelloliike sijaitsi rakennuksessa

Puistotie jatkuu pyörätienä, toki tonteille saa ajaa autolla.

Ruudolf Piili ja pojat valmistivat myös kelloja omalla brändillään tässä eräs tarina:

Ruudolf Piili ja Pojat
Rannekello, maahantuoja Ruudolf Piili ja Pojat, Tainionkoski. 1960-luvulta.
Lähde: KL 1961. Luettelo kellovakuutuksen piirissä olevista kelloista/Ville Pietilä, toukokuu 2006.

"Teräskuorinen miesten rannekello. Valkoisen kellotaulun yläosassa on merkinnät ”Ruudolf Piili ja Pojat/17 Rubis” (”ja pojat” on punaisella). Kellotaulun alareunassa on ”Swiss Made”. Kellossa on tunti- ja minuuttiosoittimien lisäksi pieni sekuntinäyttö. Kierrekansi, jossa on merkinnät “Swiss Made/Stainless Steel/Waterproof/Incablock/Antimagnetic”. Takakannessa on myös numero 1301. Kierrekannen sisäpuolella ei merkintöjä. Koneistossa on merkinnät ”Swiss/17 Jewels”. Liipotinakselilla on Incablock-iskunsuoja. Koneistokaliiperi on AS-1130 (vertaa mm. Leijona-kellot). Kello on mahdollisesti 1960-luvun lopulta.
Lähde: kelloseppä Ville Pietilä, Valkeakoski, lokakuu 2008."

Imatralla  Ruudolf Piili ja Pojat kellomerkki oli yleinen 60-luvulla. Kellojen koneistot olivat laadukkaita hintatasoon verrattuna.

Ruudolf Piili ja pojat

AS = Fabrique d'Ebauches A. Schild SA. AS oli vielä 40-luvulla ja 50-luvun alussa suurin tehdas. ETAn kanssa johtava tehdas, valmisti laadukkaita automaattikoneistoja mm Midon automaattikoneistot 60-luvulla. 70-luvun alussa se siirrettiin valmistamaan edullisen-linjan perusvedettäviä, kun niitä aiemmin valmistanut FHF ajettiin alas. Se oli viimeisten joukossa, joka fuusioitiin lopulta ETAan.


Ritikanranta Vuoksi Imatra


Heti tien vieressä virtaa kaunis Vuoksi

Piilin kelloseppä suku piti liikkeitä eri puolilla Imatraa tässä Väino Piilin kasaaman kellon tiedot

Väinö Piili
Miesten rannekello, jonka valkoisen kellotaulun yläosassa on merkinnät ”Väinö Piili/Imatrankoski/17 Rubis”. Kellotaulun alaosassa on ”Swiss Made”. Tunti- ja minuuttinäytön lisäksi kellotaulun alaosassa on sekuntinäyttö. Kello 3:n kohdalla on päivyrinäyttö punaisin numeroin. Kultadubleekuori, kierrekansi on terästä. Takakannessa on merkinnät “Stainless Steel Back/Antimagnetic/Incablock/Waterproof/Swiss Made”. Takana on myös stanssattu numero 93, suorakaiteen muotoisessa kilvessä. Takakannen sisäpuolella ei ole merkintöjä. Koneistossa on merkinnät ”Swiss Made/17 Jewels”. Liipotinsillan vieressä on sveitsiläinen kaliiperimerkintä UT 650 (Unitas). Liipottimella on tasospiraali, incablock-iskunsuoja.
Lähde: kelloseppä Ville Pietilä, Valkeakoski, lokakuu 2008.

UT = Fabrique d'Ebauches Unitas SA. Unitas oli/on taskukelloihin erikoistunut koneistotehdas, se valmistaa vieläkin viimeistä sveitsiläistä taskukellokaliiperia.

Ritikanranta Imatra entinen Piilin kelloliike sijaitsi rakennuksessa


Rakennuksessa oli ajan henkeen tehdyt kattoikkunat

Eterna

Hieman Eternan historiaa:

Eterna perustettiin 1856 Grechenissä, Solothurnin kanttonissa tohtori Josef Girardin ja koulunopettaja Urs Schildin toimesta, torjumaan alueen työttömyyttä. Alkuun paja valmisti pelkkiä taskukellon koneistoja, mutta siirtyi nopeasti kokonaisiin valmiisiin kelloihin.

1908 Eterna patentoi ranneherättäjän, joka tuli tuotantoon 1914. Vuonna 1930 Eterna toi markkinoille pienimmän sarjavalmisteisen koneiston. Vuonna 1938 julkaistiin vasara-automaattikello miehille ja 1940 naisten malli.

Vuonna 1947 norjalainen tutkimusmatkailija/arkeologi Thor Heyerdahl purjehti balsalautalla Tyynenvaltameren halki, retkikunta käytti Eterna-kelloa, tästä yhteistyöstä kehittyi Eternan tunnetuin malli Kon-Tiki. Vuonna 1948 Eterna julkisti Eterna-maticin, patentoimansa automaattikellon, jossa oli kuulalaakerilla varustettu vetopaino. Vuonna 1952 tehdas esitteli naisten automaattikellon, jossa oli keskisekunti.

Vuonna 1958 tehdas julkaisi Golden-Heart naisten automaattikellon, pienin koskaan valmistettu automaattikello, sen vetopaino oli 23 karaatin kultaa. Vuonna 1962 julkistetut Sahida (naisten kello) ja Eterna-matic 3000 (miesten kello) olivat ohuimmat valmistetut automaattikellot. Royal Quartz KonTiki oli vuonna 1976 ohuin kalenterillinen quartz-kello 100 metrin vesitiiviydellä.

Vuonna 1979 julkistetut Linea Quartz Squelette ja Estrellita Quartz olivat aikansa ohuimmat vesisuojatut quartz.kellot (koneiston korkeus 1,5 mm). 70-luvulla tehdas oli ajautunut ASUAGin osaksi. Vuonna 1980 julkistettu Museum malli asetti ohuimman kellon korkeudeksi 0,98 mm. Vuonna 1982 tehdas irtautui ASUAGista ja sen omistajuus vaihtui useaan otteeseen, kunnes omistajaksi tuli vuonna 1995 F.A.P.Betewiligungs GmbH. Yhtiön omistaja automaailmasta tuttu Ferdinand Alexander Porche. Eterna valmisti myös Porche Design kellot Eternan erikoismalleina (ennen yrityskauppaa PD kellot teki IWC). 2006 Eterna julkaisi oman automaattikaliiperin 3030 ja sen jälkeen 5 muuta uutta uudenteknologian koneistoa.Vuonna 2011 Eternan hallinta siirtyi 100%:sella osakekannalla kiinalaisomistukseen ja omistajaksi tuli China Haidian Holdings Limited. Kiinalaisomistuksessa tehdas on luvannut painottua takaisin qurtz-kellojen ja edullisempien kellojen suuntaan.


Eterna kelloissa käytettyjä mallistonimiä

Eterna ei ollut mitenkään hanakka käyttämään mallisto nimiä, vaan suosi selkeyttä kellotauluissa. Mutta tehdas liputti kyllä estoitta kuulalaakeripatenttinsa perään, sainaamalla kellonsa Eterna-maticeiksi.


Eterna-matic Lisäys nimessä viittasi tietysti automaticiin, eikä kyseessä ollut mikä tahansa automaatti, vaan Eterna-matic, jossa oli kuulalaakeroituvetopaino, tehtaan yksinoikeus.


Eterna KonTiki

KonTiki Thor Heyerdahlilla oli ranteessa 1947 juuri Eterna kun hän purjehti seikkailussaan Kon Tiki lautalla yli Tyynenmeren. Malli on kautta vuosien julkistamisestaan 1958 pysynyt Eternan tunnetuimpana mallina ja se on myös Vintage-kelloissa Eterna, jolla on suurin keräilyarvo. Ensin KonTikit olivat vain roiskevesitiiviitä, mutta tiiviiysteknologian kehittyessä 60-luvun lopulla, niistä tuli sukellusvesitiiviitä.

Centenaire Malli oli Eternan tehtaan satavuotisjuhlamalli, kun tehdas täytti pyöreitä vuosia vuonna 1956, mutta kelloja tehtiin Centenaire nimellä läpi 60-luvun. Yleinen malli on myös Centenaire 61, sillä lienee viitatun johonkin tapaukseen, kuten omie kellojen tuotannon aloittamiseen Eterna nimellä.
Sahida Eterna oli myös ensimmäinen tehdas, joka toi markkinoille automaattikellon naisille. Eternan naisten kellot olivat yleensä markkinoiden ohuimpia naisten automaattikelloja.

 Sahida Eterna oli myös ensimmäinen tehdas, joka toi markkinoille automaattikellon naisille. Eternan naisten kellot olivat yleensä markkinoiden ohuimpia naisten automaattikelloja.
 

 1000, 2000, 3000 Eternalla oli myös mallistot, jotka olivat määritelty tuhansilla 1, 2 ja 3. Ei tietoa mihin nämä perustuvat. Malli 3003 oli sama kuin 2002, mutta cronometritestattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.