perjantai 14. kesäkuuta 2013

Itsevalaisevat kellot

Traser M5900 Type 3

M5900 Type 3 on mm. USA:n joukkojen MIL-W-46374F standardin mukainen peruskello. Kellotaulussa ei sallita kaupallista merkintää, siksi vain "H3" tritiumin tunnuksena. Laadukas sveitsiläinen Ronda-kvartsikoneisto päivyrillä ja 45 kuukauden patterilla. 30 metriin (ISO 2281) vesitiivis, mineraalilasi, musta synteettinen kuori ja Nylon-ranneke.

Halkaisija/paksuus/paino: 37 mm/10 mm/40 g. 100 -kertaa perinteisiä itsevalaisevia viisareita kirkkaammat viisarit.


Itsevalaisevat tuotteet

Viime vuosisadan alkupuolella alkoi myös itsevalaisevien valoväriaineiden käyttö. Fluoresoivana aineena käytettiin enimmäkseen sinkkisulfidia, johon sekoitettiin radiumsulfaattia valoa tuottavien viritystilojen synnyttäjäksi. Yleensä grammassa valoväriainetta olevan radium-226:n aktiivisuus oli noin kaksi megabecquerelia ja on edelleen saman verran, sillä radiumin puoliintumisaika on noin 1 600 vuotta.

Tällaisen itsevalaisevan, radiumpitoisen valovärin valmistus päättyi suurimmassa tuottajamaassa Yhdysvalloissa vuonna 1968. Suomessa radiumpitoista valoväriä käytettiin 1960-luvulle asti kompassitehtaassa ja pienessä määrin kelloseppien verstaissa. Radiumpitoista valoväriä voi olla muun muassa vanhoissa kelloissa, kompasseissa, lentokoneiden mittaritauluissa ja sotilaskäyttöön tarkoitetuissa tähtäimissä ja muissa laitteissa.

 Vanhat valovärit eivät kemiallisten muutosten takia aina tuota valoa ja voivat tämän johdosta jäädä huomaamatta. 1960-luvulla itsevalaisevissa valoväriaineissa käytetty alfa- ja gammasäteilyä tuottava radium korvattiin beeta-aktiivisella tritiumilla ja prometiumilla. Nykyisin yleisin valoväreissä käytetty aktiivinen aine on tritium, jonka puoliintumisaika on 12,3 vuotta. Se sitoutetaan yleisimmin valovärissä orgaaniseen yhdisteeseen, mutta sitä käytetään myös kaasumuodossa sisäpuoleltaan sinkkisulfidilla päällystetyissä lasiampulleissa, niin sanotuissa tritiumlampuissa.Tritiumlamppuja käytetään muun muassa lentokoneiden, laivojen ja joidenkin julkisten tilojen ulosmeno-ovilla sekä erilaisten mittareiden näyttötaulujen valolähteenä. Niitä on myös käytetty nestekidenäyttöisten kellojen valolähteenä. Tritium- ja prometiumpitoiset valolähteet eivät aiheuta käyttäjälleen säteilyaltistusta silloin, kun kellon, kompassin tai mittarin suojalasi on ehjä.


Kuluttajatuotteiden hyväksyntää on tarkemmin käsitelty säteilyturvallisuusohjeessa ST 1.5. Ohjeen ST 5.4 mukaan kellojen, kompassien ja vastaavien tuotteiden kauppa on vapautettu turvallisuusluvasta, jos tuotteessa olevan valovärin aktiivisuus on pienempi kuin 400 MBq tritiumia (3H) tai 8 MBq prometiumia (147Pm). Tritiumlampuissa tämä raja on 10 GBq.

Lähde: Olavi Pukkila  STUK:n julkaisussa Säteilevät kuluttajatuotteet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.