sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Tiffany paljon muutakin kuin valaisimia

Tiffany lamppu korkeus 35 cm
  Kuvasin tämän pienen Tiffany lamppuni, se on tietenkin uustuotantoa. kun siihen laittaa 15W pienen lampun se antaa tunnelmallista valoa. Pidän Art Nouveau tyylisistä esineistä.

Amerikkalainen Louis Comfort Tiffany (1848-1933) kehitti lasitöiden tekemiseen tekniikan. Lahjakkaalla maalarilla ja käsityöläisellä oli kyky luoda ympärilleen kauneutta monella tavalla. Louis oli mukana vaikuttamassa legendaarisen Art Nouveau- taidetyylin syntymiseen. Tiffanyn mottona oli: "Mikä on kuviteltavissa, on myös toteutettavissa".

Tiffany-varjostimien valmistuksessa käytetyn kuparifoliotekniikan kehitti mies nimeltä Sanford Bray.  Bray kehitti tekniikan työskennellessään lyijylasi-ikkunoiden kokoonpanijana lasistudiossa Bostonissa vuonna 1885. Bray hankki patentin keksinnölleen ja perusti pian sen jälkeen oman studion. Kaksi vuotta myöhemmin 1888 Tiffany-studiot osti Brayn yrityksen ja laajensi lyijylasin valmistustaan Bostoniin.

Tiffany Tessa Paul kirja koko Tiffanyn tuotannosta
 Tiffany-studioiden toiminta Bostonissa loppui kuitenkin pian kannattamattomana. Brayn kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti kuparifoliotekniikan patentti siirtyi myös Tiffanylle.

Ensimmäinen todistus Tiffanyn kuparifolitekniikan käytöstä on noin vuodelta 1897, tällöin hän alkoi käyttää menetelmää rajoitetusti pienten yksityiskohtien valmistamiseen lyijylasi-ikkunoissaan. Lopullisen tekniikkaan ihastumisen on täytynyt tapahtua viitisen vuotta myöhemmin, jolloin suurin osa hänen valmistamistaan ikkunoista oli jo tehty tällä menetelmällä. Brayn patentin suoja loppui v.1903, jonka jälkeen muutkin valmistajat alkoivat tuottaa 'Tiffany'-valaisimia.

Kuollessaan Tiffany oli yksinäinen ja katkeroitunut mies. Tiffany-lasin ollessa poissa muodista sen kohtalona oli useimmiten päätyminen romunkerääjille tai kaatopaikoille. Nykyisin Tiffany-lasityöt ovat jälleen kysyttyjä sisustuselementtejä.

 Kirja käsittelee historiaa, valaisimia ja Tiffany taidelasia yleensä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.