sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Pohjoismainen modernismi on perusteos designista kiinnostuneille

Pohjoismainen modernismi

Kirjakaupan alesta vuosi sitten ostin "Pohjoismainen modernismi" kirjan.  Suomalaisista 50-luvun muotoilijoista puuta käytti kekseliäimmin Alvar Aalto. Aalto keksi, miten puuta voidaan taivuttaa samalla tavalla kuin terästä. Aalto kehitti menetelmän, jossa puu taivutettiin ja puristettiin muotoon käyttämällä höyryä ja lämpöä. Samanalaisia kokeiluja samaan aikaan teki myös ruotsalainen muotoilija Bruno Mathsson. Hänen suunnittelemansa tuotteet olivat huikeita myyntimenestyksiä. Nykyisin Suomessa tekee rohkeita puukokeiluja muun muassa Woodnotesille suunnitteleva Ritva Puotila, joka on käyttänyt puuta tekstiileissä.


Kirja esittelee kaksitoista suomalaista, ruotsalaista ja tanskalaista kotia. Mukana on niin kodikkaita maaseututaloja kuin tyylikkäitä kerrostalohuoneistojakin ja asukkaina monia 1900-luvun merkittävimpiä suunnittelijoita, esimerkiksi Poul Kjaeholm, Mikko Puotila, Pirjo ja Matti Sanaksenaho, Eero Aarnio sekä Antti ja Vuokko Nurmesniemi.

Pohjoismainen modernismi on teos skandinaavisten kotien nykyaikaista, mutkatonta viihtyisyyttä ja luontevaa tyylikkyyttä. Useille ihmisille skandinaavinen tyyli merkitsee vaaleaa puuta ja pelkistetyn puhdaslinjaista sisustusta. Mutta itse asiassa pohjoismainen tyyli on kaukana minimalismista. Modernit pohjoismaiset kodit ovat viihtyisiä ja kodikkaita, täynnä käytännöllisiä, toimivia ja kauniita huonekaluja ja esineitä. Runsas, korkeatasoinen kuvitus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.