torstai 24. tammikuuta 2013

Omega Seamaster Mariner Cal.1320

Omega Seamaster Mariner
 Muistan hyvin, kun lounastunnilla vuonna 1976 kuunneltiin radion aikamerkkiä ja suurin osa katsoi kelloaan, montako sekuntia se oli edellä tai jäljessä. Quartz kello oli käytännössä sivuuttanut mekaanisen kellon, ja puhuttiin vain tarkkuudesta. Omega Cal.1320 Malli tuli tuotantoon 1975.


Koneiston mitat: halkaisija 20,00 mm ja korkeus 5,70 mm
Käyntitarkkuus <5s/kk. 1,35V mercury patteri (ei enää valmisteta), jolle oli ilmoitettu pariston kestoksi 14 kuukautta. Toimii myös 1,55V hopeaoksidipatterilla. Kellossa moottorisiirto nupissa painin, josta asetetaan aika.


Omega Seamaster Mariner 2 II Quartz Calibre 1320 ST396.0838 
 Koneisto ei ole enää normaalin huollon piirissä, korjauttaminen kuitenkin onnistuu esimerkiksi Kellohuolto Loppelan kautta Omegan tehdashuollossa. Tehdashuolto on aina kellokohtainen hinta. Hinnat lähtevät tällä mallilla liikkeelle reilusta 1000 eurosta.

Omega Seamaster Mariner 2 II Quartz Calibre 1320 ST396.0838 
 Huomioitavaa: Näissä ensimmäisissä quartz-kelloissa tehdas lupaili useimmille koneistoille käyntitarkkuuksia <5s/kk tai +/-5s/kk. Käyntitarkkuushuuma ja sillä kilpailu olivat selkeästi tärkein tekijä, quartz-kellojen läpimurrossa ja tehtaat yltyivät lupailemaan kuluttajille vähän liikoja.

Omega Seamaster Mariner 2 II Quartz Calibre 1320 ST396.0838 
 Nämä lupaukset aiheuttivat maahantuojien huolloille tavattomasti lisätöitä, kun kelloja tuli rukattavaksi myyntitakuu aikana. Varsinkin naisten koneisto 1350 kohdalla käynti tarkkuuden lupaus oli lähinnä vitsi, kellossa ei ollut edes sekuntiosoitinta mistä todentaa tuo käntitarkkuus/heitto. 1350 koneisto askelsi 20s välein , jos yksikin askellus jäi jonkin häiriön takia ottamatta, kello oli jo jätättänyt 20 sekuntia!


Säädetty asetus ei myöskään pysy trimmerillisissä kelloissa, sillä ajanmittaan trimmerinsäätöhapettuu ja asetus muuttuu, kello alkaa jätättää. Jos 80-luvun puoliväin kellossa on alkuperäinen sähköosa, eikä sitä ole koskaan säädetty, on kellon käyntiheitto yleensä jätätyksen puolella luokkaa -50s/kk  Tänä päivänä, jos teoreettisten laskelmien mukaan kello käy tuolla +/-5s/kk tarkkuudella, luvattu käyntitarkkuus annetaan kolme kertaa se eli +/-15s/kk. Tosin nykyään kelloissa ei enää ole trimmeriä, josta säätää quartz-kellon käyntitarkkuutta, vaan se on piiriin ohjelmoitu tehtaalla, jos käyntitarkkuutta halutaan muuttaa, kelloon on vaihdettava uusi piiri, eikä ole tietoa onko uusi piiri sen tarkempi, jos vanha toimii toleranssin puitteissa. Yleensä tämän päivän quartz-kellojen manuaaleissa ei käyntitarkkuudesta puhuta yhtään mitään, ihmisillähän on jo valmiiksi käsitys, että quartz-kello on äärettömän tarkka. Kun ei olla mitään sanottu, ei olla liikoja luvattu!

(Lähde:  Kellohuolto Loppela)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.