sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Kellomies kirjan lukukokemuksia

Kellomies 
 Joona Vuorenpään Kellomies kirjan lukukokemuksia

Kirjan luettuani, tuli mieleen 80–luvun HI-FI ja Video valintaoppaat, kirjahan kertoo suurimmaksi osaksi tämän päivän myytävistä kelloista. Tosin Kellomies kirjassa on tyylikkäät upeat kuvat. HI-FI valinta oppaissa oli VTT-mittaustuloksia, samaa kaipaisin arvokelloille. 

Puolueetonta testausta eli esim vähintään. Obsevatorio (COSC - Contrle Officiel Suisse des Chronomtres)   testi kaikille arvokelloille. Minulle ei koskaan ole riittänyt pelkkä "Brändi", sen lisäksi täytyy olla puolueeton testaus, se kertoo onko mainospuheissa katetta.

Sellaisia arvokelloja ei pitäisi tehdäkkään, jos ne ei kestä hetkellisesti (Huom. ranteessa ollessaan) -40°C.pakkasta ja +70°C. lämpöä. jollei ole kyse korukelloista. Ei sen tarvitse olla sukeltajankello 4mm. lasilla, mutta vettä pitää kestää. Onhan tätä varten keksitty hyvä öljykin. (Moebius Synthetic Oil 9040 has viscosity rating of 0.24 stokes at +20 degrees celsius while remaining fluid until -52 degrees celsius) joka pitää viskositeetin 6 vuotta. Eli harvoin kellon lämpötila ranteessa ollessaan laskee yli -52 asteen.

Kellomies kirjassa on hyvä neuvo, sivuilla 41 - 43 kerrotaan kellon huollosta, olen täysin samaa mieltä että mekaanista arvokelloa ei tule itse kotona avata, ellei nyt satu olemaan kelloseppä. Jos on aivan pakottava tarve päästä purkamaan kelloja, niin silloin voi hankkia muutamalla kymmenellä eurolla jonkun harjoitus kellon, ja purkaa se 10 minuutissa ja kasata sitä sitten koko loppu ikä. Jos sattuu löytämään ne kauemmas lennelleet osat.

Olen myös iloinen, että kirja ei sivuuta Japanilaisia kelloja, vaikka monet ajattelevat toisin.

Toisaalta Kellomies kirja on hyvä opas arvokellon ostajalle. 

Jäin kuitenkin kaipaamaan kirjasta enemmän tietoa vintage kelloista ja kellojen testituloksista. Myös laajempia historiatietoja kelloseppien elämästä, jotka ovat vaikuttaneet kellojen kehitykseen. (Toisaalta minä jään aina kaipaamaan kirjoista jotain.)  Mutta eihän yhteen kirjaan kaikkea mahdu. Hyvää on että suomenkielellä on perusteos kelloista yleensä.

Mitä kellon pitää kestää?


Astronauttien kellot joutuivat koviin olosuhteisiin, vaikka kuun pintagravitaatio on vain 6 osa maan vastaavasta, niin lämpötila ja muut ympäristöolosuhteet asettivat kellot todelliselle koetukselle.

NASA:n testaus kelloille jotka olivat ehdolla Kuukelloksi:

High temperature: 48 hours at 71°C followed by 30 minutes at 93°C
(Korkea lämpötila: 48 tuntia 71 ° C: ssa, jonka jälkeen 30 minuutin ajan 93 ° C: ssa )

Low temperature: Four hours at -18°C
(Alhainen lämpötila: Neljä tuntia -18°C )

Temperature cycling in near-vacuum: Fifteen cycles of heating to 71°C for 45 minutes, followed by cooling to -18°C for 45 minutes at 10−6 atm
(Lämpötilakierrätyksen lähi-tyhjiössä: Viisitoista sykliä kuumentamalla 71 ° C: ssa 45 minuutin ajan, minkä jälkeen se jäähdytettiin -18 ° C: ssa 45 minuutin ajan 10-6 atm)

Humidity: 250 hours at temperatures between 20°C and 71°C at relative humidity of 95%
(Kosteus: 250 tuntia lämpötilassa välillä 20 ° C ja 71 ° C suhteellisessa kosteudessa 95%)

Oxygen environment: 100% oxygen at 0.35 atm and 71°C for 48 hours
(Happi ympäristön: 100% happea 0,35 atm ja 71 ° C: ssa 48 tuntia )

Shock: Six 11ms 40 G shocks from different directions
(Sokki: Kuusi 11ms 40 G iskut eri suuntiin)

Linear acceleration: from 1 to 7.25G within 333 seconds
 (Lineaarinen kiihtyvyys: 1-7.25G kuluessa 333 sekunnin)

Low pressure: 90 minutes at 10−6 atm at 71°C followed by 30 minutes at 93°C
(Alhainen paine: 90 minuuttia 10-6 atm 71 ° C, minkä jälkeen 30 minuutin ajan 93 ° C: ssa )

High pressure: 1.6 atm for one hour
 (Korkea paine: 1,6 atm tunnin )

Vibration: three cycles of 30 minutes vibration varying from 5 to 2000 Hz with minimum 8.8G impulse
(Tärinä: kolme kierrosta 30 minuutin tärinää vaihuvalla taajuudella 5-2000 Hz minimi 8,8 g impulssi)

Acoustic noise: 30 minutes at 130db from 40 to 10,000 Hz
(Akustisen melu: 30 minuuttia 130dB 40: stä 10000 Hz )


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.