tiistai 29. tammikuuta 2013

Japanilaiset Kellot ja Arvokellot


Seiko Men's SNK805 Seiko 5 Automatic Green Canvas Strap Watch

 Pohditaampa Japanilaisten tekemiä kelloja, kun lukee nettisivuja, niin huomaa että Suomessa on monella kellosepällä ennakkoluuloja japanilaisia kelloja kohtaan vielä tänäpäivänäkin. Mikä ihmetyttää minua suuresti. Minun mielestäni hyviä kelloja osataan tehdä muuallakin kuin Sveitsissä tai Saksassa.

En ole kelloseppä mutta olen työskennellyt mikromekaanisten laitteiden ja elektroniikan parissa yli 40 vuotta. Eli kellon purku ja kasaus onnistuu minultakin. Minulla on 50 vuoden aikana ollut Sveitsiläisiä laatukelloja, Japanilaisia kelloja, Venäläisiä kelloja, tosin minulla ei koskaan ole ollut yli 10 000€ arvokelloja enkä todennäköisesti niitä hanki, pidän niitä enemmänkin "kassakaappikellona".

Mekaanisten Kellojen varaosat

Usein puhutaan että joihinkin mekaanisiin kelloihin ei saa enää varaosia, eihän se voi pitää paikkansa, kyllä ammattitaitoinen kelloseppä ja mikromekaanikko pystyy tekemään mekaanisen osan. jos vain hinnasta sovitaan. Tosin usein asiakas ei halua maksaa käsin tehtyä osaa vanhaan kellon.

Sveitsiläinen ystäväni asuu Saksankielisellä alueella Appenzellissä, siellä kellosepät ei väheksy muiden maiden tuotantoa ja korjaavat mielellään Japanilaisia ja muissa maissa tuotettuja kelloja. Euroopassa työskentelee monia japanilaisia kelloseppiä ja kellon kasaajia. Esim. Rolexin tehtaalla on monia aasialaisperäisiä kellon kasaajia, minä arvostan Sveitsiläistä tekniikkaa korkealle, esim. 70-luvulta peräisin olevat OMEGAT ja Revox nauhurini toimii yhä moitteettomasti. Meidän on hyvä muistaa, aina kun arvostelee tuotetta, tulee ottaa huomioon hinta-laatu suhde.

Arvokellon hankinta on aina tunneperäinen asia, minusta kellon pitäisi sopia omaan tyyliimme ei välttämättä kaverimme tyyliin ja kelloja tulisi olla vähintään kaksi, usein harrasteemme vaatii kelloa joka kestää kylmää, kuumaa ja vettä. Sellainen kello ei sovi useinkaan puvun kanssa.

Kellon tehtävä

Minusta kellon pääasiallinen tehtävä on näyttää tarkkaa aikaa kaikissa olosuhteissa. Kellojeni toimivuus on ollut seuraava:

Sveitsiläiset mekaaniset kellot: Omegat ovat toimineet kiitettävästi, tosin en ole käyttänyt niitä ääriolosuhteissa. olen lähinnä pitänyt pukukellona. En hetkeäkään epäile niiden toimivuutta vaikeissa olosuhteissa, itse en vain ole halunnut ottaa riskejä arvokkaampien kellojen osalta. (Esim. Vintage Omegan hesaliitti lasi naarmuuntuu hyvin herkästi.)

Japanilaiset Kvartsikellot: Esim. Seiko toiminut kiitettävästi, ollut kädessä  -38°C yli tunnin ja +70°C  15 - 20min. (ei Saunassa) yli 15 vuoden ajan. Testatessani mikromekaanisia ja elektronisia laboratoriolaitteita.

Venäläiset kellot: toimii Siperian -70°C pakkasissa, eihän niiden viimeistely ole huippuluokkaa, rattaat ovat vähän himmeämmät, mutta ne tekevät kellon tehtävän, näyttävät aikaa. Usein ne on valmistettu vanhoilla Sveitsistä hankituilla koneilla (linjoilla).

NASA ja Seiko 5

Samaan aikaan kun OMEGA valittiin kuukelloksi NASA:n Lennonjohtaja Gene Kranz kantoi Seiko 5 mallia 6119-8460 koko uransa ajan. Se oli hänen ranteessaan kun Apollo 11 miehistö laskeutui kuun pinnalle, samoin kun Apollo 13:sta tapahtui räjähdys. Kello myytiin hiljattain, ja on edelleen kunnossa. Mikä on kellon ikä? Jos Japanilainen Seiko kestää hyvin yli 40 vuotta, minusta se riittää. Tässähän on kysymys hinta-laatu suhteesta. Se on kaikilla japanilaisilla hyvä. En tarkoita muutaman euron kelloja. Niissä ei voi puhua laadusta. Mutta Seiko 5 sarja on hyvä mekaaninen kello hintaluokassaan, en voi puhua kelloista, joita minulla ei ole ollut testattavana.


Seiko Men's SNK805 Seiko 5 Automatic Green Canvas Strap Watch

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.