perjantai 4. tammikuuta 2013

Cartier kello ja Lovejoy
Cartier Tank
  Cartier on yksi maailman vanhimpia jalokiviliikkeitä, jolla on jo pitkään ollut maine kaikkein hienoimpien ja ylellisimpien kellojen, korujen ja asusteiden tuottajana.

Kelloseppä Loppela kertoo seuraavaa:

"Cartier oli myös ensimmäisten joukossa kopioimassa Rolexin meneksykästä systeemiä, sillä järjestelmä kanavoi, jälkimarkkina huollot mukavasti edustusliikkeen hoidettavaksi. Mutta koska Cartier on ensin kultasepänliike ja vasta sitten kellomerkki, se ei valmista itse kellonkoneistoja, vaan käyttää muiden koneistoja. 


90-luvun alussa Cartier muutti systeemin toimimaan niin, että sen huolto järjestettiin Euroopassa Hollantiin ja liikkeiden pitää lähettää kellot sinne huollettavaksi. Järjestely tehtiin ilmeisesti koneistotoimittaja Ebelin vaatimuksesta, joka ei halunnut varaosiensa joutuvan jälkimarkkinoille. Nuppeja, laseja, ranteenosia ja tiivisteitä toimitettin liikkeisiin, joilla on Cartierin edustus, paikanpäällä asennettavaksi. 

2000-luvun alkuun asti Cartier käytti Ebelin koneita, mutta yrityskaupan seurauksena tehtaat joutuivat kilpaileville konserneille ja yhteistyö päättyi. Nykyisin Cartier käyttää ETA-koneistoja, niihin koneiston osia on vapaasti saatavilla kaikille kellosepille. Kuoriosia ei ole vapaassa myynnissä. Virallisia dealereita Suomessa on kaksi ja niistäkin toinen on lentokentän taxfreessä."


Lovejoy S6 E1 Fair Exchange  (Cartier)

 -TV-sarjassa Lovejoy 6 tuotantokauden jaksossa 1. 

Tinker Dill, Lovejoyn kumppani tarjosi takuiksi Cartier Tank kelloaan, pelastaakseen Lovejoyn jälleen kerran pulasta.

Cartier perustettiin Pariisissa vuonna 1847 Louis-Francois Cartierin, sarvipulverivalmistajan pojan, toimesta. Vain neljä vuotta myöhemmin Napoleon III astui valtaan, ja kreivitär Nieuwerkerken ansiosta nuoresta Cartierista tuli Ranskan hovin korutoimittaja. Cartier möi keisarinna Eugenielle hopeisen teeastiaston vuonna 1859. Samana vuonna Cartier avasi liikkeen yhdelle Pariisin muodikkaimmista osoitteista, Boulevard des Italiensin varrelle. Cartierin korut tunnisti niiden keveästä ja ilmavasta muotokielestä, joka oli hyvin erilaista aikakaudelle tyypilliseen, tiukan kaavamaiseen designiin verrattuna.
Vuonna 1874 Cartierin poika Alfred siirtyi yrityksen johtoon alkaen suunnitella nyt myös kelloja. Vuonna 1899 johtoon siirtyi Alfredin poika Louis, joka oli suuri kellojen rakastaja. Alfred halusi paitsi suunnitella, mutta myös valmistaa omia kelloja.

Lovejoy S6 E1 Fair Exchange  (Tinker Dillin Cartier Tank)

Vuonna 1904 Louis Cartier tapasi Alberto Santos-Dumontin, brasilialaisen lentäjän, joka valitti taskukellojen epäluotettavuutta lentojen aikana. Cartier päätti tehdä asialle jotain, ja suunnitteli litteän rannekellon tunnusomaisella neliön muotoisella kellonrungolla. Cartier antoi kellolle nimen Santos, josta tuli suuri menestys. Tänään, yli 100 vuotta myöhemmin, Santos-sarjaa valmistetaan lähes samanlaisena.

Vuonna 1907 Cartier aloitti yhteistyön Edmond Jaegerin kanssa. Jaegerista tuli Cartierin kellojen kaikkien koneistojen toimittaja. Näihin aikoihin Cartier oli jo hyvin tunnettu Lontoossa, New Yorkissa ja Pietarissa, ja yrityksestä oli tulossa maailman suosituin kellonvalmistaja. Vuonna 1912 Cartier esitteli Baignoire- ja Tortue-mallistonsa sekä niitä seuranneen Tank-malliston vuonna 1917. Cartierin maine laatukellojen valmistajana jatkoi kasvuaan hänen tuottaessaan vedenkestävän kellon Marrakeshin päälle. Mallistot Baignoire, Tortue, Tank ja Pasha ovat yhä tuotannossa.


Lovejoy S6 E1 Fair Exchange  (Tinker Dillin Cartier)

Vuonna 1920 Cartier perusti yhteisen yrityksen Edmond Jaegerin kanssa tuottaakseen erityisesti Cartierin kelloille tarkoitettuja koneistoja. Tällöin Jaeger jo omisti kuuluisan Jaeger LeCoultre -kelloyrityksen. Uuden yrityksen nimeksi European Watch & Clock Company. Yritys tuotti koneistoja ainoastaan Cartierille, mutta Cartier jatkoi myös muiden toimitsijoiden koneistojen käyttämistä. Cartierin kelloissa on koneistoja toimitsijoilta, kuten Vacheron Constantin, Audemars Piguet, Movado ja Jaeger LeCoultre.
Näinä aikoina Cartier alkoi kaivertaa neljänumeroisen referenssinumeron kaikkiin kelloihinsa. Vanhojen Cartier-kellojen keräilijät eivät pidä kelloa aitona, jos siinä ei ole tätä nelinumeroista lukua.
Lovejoy S6 E1 Fair Exchange  (Cartier)

Louis Cartier kuoli 1942, ja valitettavasti hänen seuraajansa eivät omanneet hänen taiteellista nerouttaan. Tämän tuloksena yritys hiipui niin taloudellisesti kuin taiteellisesti. Tämä jatkui aina vuoteen 1972 asti, jolloin ryhmä sijoittajia otti yrityksen haltuunsa tehden Alain Perrinistä toimitusjohtajan. Entinen antiikkikauppias Perrin lanseerasi Le Must -malliston sekä herätti henkiin vanhoja klassikoita, kuten Santos-malliston.
Omistuksen vaihdosta alkaen Cartier on jälleen ottanut paikkansa yhtenä maailman ylellisimpänä ja parhaimpana korujen, kellojen ja asusteiden valmistajana. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.