sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Kiinalainen posliini ja leimat

Tämän päivän Kiinalaista posliinia

Eräs professori sanoi " kuluu 50-vuotta ennen kuin oppii kaiken Kiinalaisesta posliinista ja keramiikasta. Alla on esitetty kaksi kuuden merkin posliini leimaa ​​Shun Zhi kaudelta (1644-61). Yksi "säännöllinen kirjainmerkki" ja toinen on "sinetti käsikirjoitus", jonka jälkimmäinen tavaramerkki on teknisesti piirustus, ja ei heijasta mitään tyyliä käsialalla.


1 -  merkki on Da se tarkoittaa "suuri" ja on normaalia että ensimmäisessä merkissä on usein Ming ja Qing merkit. Tämä on erittäin helppo muistaa ja kun luetaan aina oikeaalta "ylös"-suuntaan merkkeihin nähden.

2 - täsmennetään dynastian kuten Ming tai kuten tässä esimerkissä Qing-dynastian.

3 ja 4 - ovat keisarien vallan otsikko, joka on aina kaksi merkkiä, tässä tapauksessa Shun Zhi 

5 ja 6 - vain sanoo Nian Zhi tai erikseen "aikaa" "tehdä", jolla ei ole erilainen maku kuin "aika" "tehty".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------


On hyvä muistaa että Kiinaa kirjoitetaan kiinalaisilla hanzi-kirjoitusmerkeillä, joita on teoriassa yli 60000. Suurinta osaa näistä ei koskaan käytetä, mutta koulutettu kiinalainen osaa keskimäärin 4000. Matkailijalle vastaavan määrän oppiminen veisi vuosia, mutta edes parinkymmenen yleisimmän tunnistaminen auttaa jo kummasti.

Useilla hanzi-merkeillä on merkitys, esim. 人 (rén, ihminen). 

Hyvää päivää 
你好。 Nǐ hǎo 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kiinalaisen posliinin kronologiset kaudet 20:llä vuosisadalla

1875 - 1916 Myöhäinen QING

Tasavaltojen aika 1917 - 1949

Tasavaltojen kaudelta, joka sai alkunsa vuoden 1911 vallankumouksen jälkeen. Aikaisen Tasavallan kaudella pyrittiin elvyttämään Kiinan posliiniteollisuutta ja ottamaan jälleen käyttöön tekniikoita, jotka olivat pikkuhiljaa unohtuneet. Kyseiseltä kaudelta tunnetaan suurten tekijöiden ryhmä, jota kutsutaan Zhushanin kahdeksaksi ystäväksi.

Kahdeksan ystävän manttelinperijät olivat ilmeisesti vieläkin taitavampia. Myöhäisen Tasavallan aikainen taiteilija, ja yhden kuulun kahdeksikon poika oli Wang Xiao Ting. Kulttuurivallankumouksen myötä suurin osa Tasavaltojen aikaisista esineistä on hävitetty, ja näin ollen jäljelle jääneet ovat haluttuja keräilykohteita.


Apollon huutokauppa, jossa 100 euron lähtöhintainen kiinalainen maljakko kallistui peräti 36 000 euroon.
Tuskin koskaan on suomalaishuutokaupoissa joku kohde kallistunut lähtöhinnastaan niin paljon kuin tämä vaatimattoman näköinen kiinalaismaljakko. Se kallistui lähtöhinnastaan 360-kertaiseksi. Maljakko tuli Suomeen jo vuosikymmeniä sitten. Se oli saatu 1950-luvulla lahjaksi Kiinasta.

1917 - 1935 Aikainen tasavalta
1935 - 1949 Myöhäinen tasavalta


1949 - 1966 Aikainen PROC
1966 - 1976 Kulttuurivallankumouksen aika
1976 - 1995 Myöhäinen PROC
1995 -          21 Vuosisata

------Hauska tavata. 
很高興認識你。 Hěn gāoxìng rènshi nǐ. 


Mahdollisesti 1910 - 20 luvulta
 Posliinisavi tunnetaan myös nimellä kaoliini, joka nimi johtuu kiinankielisistä sanoista ”kao” (’korkea’) ja ”ling” (’vuorijono’), jotka yhdessä tarkoittavat Jiangxin maakunnassa sijaitsevia kukkuloita, joilta sitä ensi kerran löydettiin. Kiinalaiset olivat jo vuosisatoja valmistaneet erityisen hienoa posliinia posliinisavesta ja maasälvästä.

1910 - 1930
 Niin oudolta kuin se voi tuntuakin, posliinisavi on monipuolinen aine juuri siksi, että sillä ei ole mitään nimenomaista erikoisominaisuutta. Sen kemiallinen reagoimattomuus ja puhtaus, sen hienojakoisuus ja sen hinnan edullisuus – ominaisuus jota ei myöskään tule unohtaa – tekevät tästä yksinkertaisesta ja vaatimattomasta aineesta erittäin käyttökelpoisen.

1960 - 1970

1960
Merkki onYang Cheng on muinainen Name Canton Kaupunki, merkitys Vuohi kaupunki. Kuva on: pari vuohien tilalla, maljakko. Mahdollisesti 1960.

1960
 Myyjä 1960-luvulla posliini kauppias Mr. Kung, Hong Kong

1995
  Valmistettu in Jingdezhen Made.Varhaisimpia Kiinan posliinista kertovia lähteitä on Marco Polon muistelmat vuosilta 1289–99. Länsimaisen posliini-sanan alkumuoto on peräisin häneltä: porcellana = kaorisimpukan kaltainen. Varhaisimmat lasitteen alle koboltinsinisellä koristetut esineet ajoittuvat 1310-luvulle. Legendaarisella Ming-kaudella 1368–1643 sinisellä koristelu saavutti teknisen ja taiteellisen huippunsa. Tässä syitä aikakauden esineiden huimiin hintoihin.


Myöhemmin kehitettiin uusia koristelutapoja. Lasitteeseen sekoitetut emalivärit siveltiin poltetulle, lasitetulle pinnalle. Koristeet jaettiin ns. väriperheisiin, joista merkittävimmät ovat Famille verte (vihreä perhe) ja Famille rose (ruusunpunainen perhe).
Posliinia on alusta alkaen koristeltu myös yksivärilasittein. Tunnetuimpia niistä ovat vaaleanvihreä celadon ja syvänpunainen häränveri. 1500-luvulla Euroopan ruhtinashovien keräilykaapeissa oli aarteina kiinalaista posliinia. Suomessa kiinalaisesta posliinista on ensimmäinen maininta 1500-luvulta. Turun linnassa Pontus de la Gardie lienee omistanut posliinimaljoja ja juoma-astioita.
Kiinalaista uusiotuotantoa 100€ - 200€

Posliiniesineiden valmistustekniikat ovat Kiinassa kulkeneet tarkkaan varjeltuina salaisuuksina mestarilta oppipojalle. Alkuperäiset posliiniesineet vuosisatojen takaa ovat Ihalaisen mukaan enimmäkseen museoissa tai keräilijöiden kokoelmissa. Tavallisenkin kuluttajan saatavilla on nyt lähinnä uusiotuotantoa, jonka lähtökohtana ovat vanhat keisariaikaiset mallit ja tyylit. Kyse on edelleen käsityöstä, jossa käytetään vuosisatoja vanhoja valmistusmenetelmiä. Tuotteita arvostellaan näyttelyissä ja valmistajan nimi toimii myös laadun takeena.

Uusiotuotantoa, mutta ei se silti mitään halpatuotantoa ole, vaan sitä mitä halutaan vielä säilyttää, ja käsityön arvo näissä tuotteissa on.

Jingdezhenin Posliini


Kiinalainen Jingdezhenin Posliini
Jingdezhen (景德镇) on Etelä-Kiinassa sijaitseva kaupunki, joka on ollut jo yli 2,000 vuotta tunnettu maailman johtavana posliinintuotantokaupunkina. Aiemmin kaupunki tunnettiin nimellä Xinpin, mutta nimi vaihdettiin kun keisari Jingde (1004-1007) eteläisestä Song-dynastiasta antoi määräyksen, että kaikki hoville tehdyt posliiniastiat tulee merkitä maininnalla ʼvalmistettu Jingden aikakaudellaʼ.

Posliiniteollisuus kehittyi eteenpäin Jingdezhenissä Ming ja Qing –daikana, jolloin taidot täydellistyivlaatu parani; keisarit lähettivät näet virkamiehiä Jingdezheniin vkeisarillisen posliinin valmistusta. He perustivat Posliinitoimiston ja rakenskeisarillisen valmistamon, jokauseita upeita keraamisia tuotteita keisarillisen hovin erikoistarpeisiin. Kiinan tärkeimpänä posliinituotannon keskuksena. Keraamisia astioita on tuotettu siellä aina Han dynastian ajoalkaen (206-220 ennen ajanlaskumme alkua).

Keisarillinen posliini oli niin erinomaista, Jingdezhen kuvailtiin olevan ” yhtä valkoista kuin Jade, yhtä kirkasta kuin peili, yhtä ohutta kuin paperi ja sen ääni yhtä selkeä kuin kellon ääni”. Nykyään Jingdezhen on yhä posliinituotannon kansallinen keskus. Kuuluisimmat Jingdezhenin posliinityypit ovat sininen ja valkoinen posliini joita on valmistettu Yuan dynastian ajoista asti (1280-1368) sekä riisikuvioitu posliini, joka keksittiin Song dynastian aikana. Jingdezhen, muinainen keramiikan suurkaupunki, on uudistunut uudella elinvoimalla Uuden Kiinan perustamisen jälkeen.

 Nyt se voi ylpeillä keramiikan tutkimuskeskuksella ja keramiikkamuseolla sen lisäksi että kaupungissa sijaitsee viisi kaoliinilouhosta, 15 posliinitehdasta, kaksi posliinituotantoon tarvittaviin koneistoihin erikoistunutta tehdaslaitosta, yksi posliinikemikaalilaitos, kaksi vaikeasti käsiteltävien materiaalien tehdasta ja kymmenittäin posliinintuotantoverstaita.

Qianlong Nian Zhi - Qianlong. Valmistettu  1970 luvulla


Posliinisaven muita käyttömuotoja:


Paperia valmistetaan puumassasta ja muista kuiduista. Mutta oletko tiennyt, että melkoinen määrä posliinisavea on paperissa ”täytteenä”? Pelkkiä kuituja ei pystytä puristamaan riittävän tiiviisti yhteen, niin että paperin painopinta olisi tarpeeksi sileä. Niinpä kuitujen välit täytetään hienolla, valkoisella posliinisavella. Näin paperista tulee läpikuultamattomampaa, niin ettei sivun toisella puolella oleva painojälki näy läpi, ja lisäksi painojälki on selvä ja terävä.
Joidenkin laajalevikkisten aikakauslehtien paperissa voi olla jopa viidesosa savea. Kalliimpien lehtien kiiltäväpintaisessa paperissa on vielä enemmän tätä maa-ainetta. Kiilto muodostuu siten, että posliinisavea sekoitetaan jonkinlaiseen liisteriin ja levitetään paperin pintaan.
Koska posliinisavi on usein halvempaa kuin puumassa, sen lisääminen kuitujen joukkoon voi vähentää paperin hintaa huomattavasti. Ei siis ihme, että paperiteollisuus on nykyään posliinisaven suurin kuluttaja.

Kiinaan matkustaminen:


Pekingiin, Shanghaihin ja Hongkongiin lennetään Helsingistä suorilla Finnairin reittilennoilla (lentoaika n. 8–10 tuntia). Kiinan matkoilla passin tulee olla voimassa vielä 6 kk paluu jälkeen. Matkalle tarvitaan viisumi.

Kiina on pitkän historian ja värikkään kulttuurin maa. Erilaisia ooppera-, akrobatia- ja konserttiesityksiä on tarjolla runsaasti. Taidegallerioita ja mielenkiintoisia museoita on maan joka kolkassa. Lukuisten hienojen nähtävyyksien lisäksi Kiina tarjoaa myös runsaasti houkuttelevia ostosmahdollisuuksia.
Hintatasoltaan edullisia Kiinassa valmistettuja tuotteita ovat esimerkiksi eri materiaaleista valmistetut muotivaatteet, silkkituotteet, koristeelliset soluemalityöt (cloisonné), aidot helmet, lelut, yrttilääkkeet, ginsengjuuri, aito kiinalainen posliini jne.  Ostokset ovat hyvä syy tulla Pekingiin, Wangfujing-kadun tavarataloissa on hyvä muistaa, että hinnat ovat kiinteät. Haastavampia ja hauskempia ovat lukemattomat markkinatorit, joissa hinta on kiinni vain siitä, kuinka hyvin osaat tinkiä.

Yhä suurempi osa maailman merkkituotteista valmistetaan Kiinassa. Kiina tunnetaan myös monista keksinnöistään. Yksi niistä on seteliraha. Kiinan rahayksikkö on nimeltään yuan. Valuuttaa vaihdetaan hotelleissa ja kaupoissa sijaitsevissa pankin palvelupisteissä. Suomessa yuaneja vaihtaa ainakin Forex. Yleisimmät luottokortit kelpaavat useimmissa hotelleissa ja kaupoissa.

----Näkemiin. 
再见。 Zàijiàn 


----

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.