torstai 29. marraskuuta 2012

Art Deco Radio Air King Skyscraper 52

Air King Skyscraper 52


  Hercule Poirotin asunto oli kalustoltaan nimenomaan uudenaikainen. Se kiilsi kromia. Lepotuolit olivat tosin mukavan pehmeitä, mutta neliskulmaisia, ääriviivoiltaan ehdottoman moderneja. Eräässä noista tuoleista istui Hercule Poirot huolitellusti keskellä tuolia ja katsoi hankkimaansa uutta Art Deco tyylistä radiotaan, vuoden 1933 Air King Skyscraper 52, sen geometrinen muotoilu ja symmetrisyys viehätti Poirotia. Radion viehätysvoima ei ole kadonnut vuosien varrella, vuonna 1933 radio maksoi 50$. Tänä päivänä hintataso on kunnosta riippuen 5000 – 15000$.

 Art deco -tyylisuunta kukoisti art nouveaun ja funktionalismin välivaiheessa. Se syntyi Ranskassa ja levisi muualle Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin. Art deco oli vahvasti esillä Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1925.

Air King Skyscraper 52 ja laukku


 Kun bakeliittipuristustekniikka yleistyi halvemmissa radioissa 1930-luvulla,  Art Deco tyyliä päästiin toteuttamaan yhtä lailla kuin muitakin koristeellisia muotoja, joita ei puusta pystytty valmistamaan sarjatuotantona.

Art decossa eksotiikkaa korostettiin kallisarvoisilla ja ylellisillä materiaaleilla kuten norsunluulla, käärmeennahkalla, kristallilla ja eksoottisilla puulajeilla. Koruissa käytettiin aitoja jalokiviä. Huonekalusuunnittelussa kokeiltiin uusia materiaaleja ja muun muassa bakeliitti sekä alumiini olivat muotoilijoiden suosiossa. Myös kromatut metallit ja muut metallit, jota käytettiin niin rakennuksissa kuin autoissa, cocktailsekoittimissa ja kodinkoneissakin, olivat art decolle tyypillisiä. Niin ikään lasin käyttö erilaisten julkisten tilojen sisätiloissa ja julkisivuissa lisääntyi.


Art deco sai vaikutteita muinaisista, primitiivisistä ja eksoottisista kulttuureista, muun muassa Egyptistä, Kiinasta ja Japanista. Erityisesti Egypti oli suosiossa ja maan muinaishistoriasta ja -kulttuurista oltiin kiinnostuneita. La Revue Nègre -kabaree ja jazz-musiikki saapuivat Ranskaan vuonna 1925. Kabareen pääosassa olleesta Josephine Bakeristä muodostui Afrikan ja Ranskan siirtomaiden kaupallistumisen symboli. Hän olikin yksi Euroopan tunnetuimmista viihdyttäjistä ja siten edisti eksoottisten materiaalien ja koristeiden käyttöä. Muinaisissa kulttuureissa kiehtoi niiden arvoituksellisuus ja salaperäisyys, mikä tulee esille art decon muotokielessä ja aiheissa.

Osa art decon tuotteista tehtiin edullisemmista materiaaleista massatuotannolla keskiluokkaa varten ja osa taas puhtaasti luksustuotteiksi kallisarvoisista raaka-aineista.

Art deco -tyylissä suosittiin geometrisia muotoja. Sommitelmat olivat vahvoja ja runsaita, dekoratiivisuus eli koristeellisuus oli tyypillistä. Art decon värimaailma muodostui värien kolmisoinnusta sekä voimakkaista värikontrasteista, esimerkiksi kylmän ja lämpimän yhdistelystä. Muotokieleltään art deco oli rytmikästä ja särmikästä. Suosittuja muotoja olivat: portaat, säteet, kuusikulmiot, sik-sak-viivat, ovaalit ja ympyrät.
Art decon aiheet otettiin eksottisista vieraista kulttuureista, etenkin kaukoidästä ja Egyptistä. Särmikkäitä ornamentteja käytettiin paljon ja modernismiin liittynyt koneiden ja tekniikan ihailu näkyi art decon aiheissa.


Lähde : The Art Deco Society of Washington ja 
Lähde : Art Deco 2005, Seppälä-Cavén 2008, Vihma 2002.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.