tiistai 23. lokakuuta 2012

Piirtämisen Taito Onni Oja

Piirtämisen Taito

  70- luvulla hankin Onni Ojan kirjan Piirtämisen Taito, se on klassikko suomalaisessa taideopetus kirjoissa.

Onni Oja kävi Taideteollisuuskeskuskoulun 1926 - 30 ja opiskeli sen jälkeen Helsingin yliopiston piirustussalissa 1933 - 34. Myös ulkomaiset opinnot 1930- ja 1950-luvuilla Pariisissa ja Roomassa antoivat pohjaa lähes 70 vuotta jatkuneelle uralle. Hän toimi opettajana ja yliopettajana Taideteollisessa oppilaitoksessa 1951 - 72 ja julkaisi Piirtämisen taito -nimisen oppikirjan 1957. Professorin arvonimen hän sai vuonna 1979.


Opetustyönsä rinnalla Onni Oja kirjoitti kirjan ”Piirtämisen taito”, jonka ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1957. Nykyisin siitä on otettu jo 11. painos ja sitä käytetään edelleen monissa oppilaitoksissa oppikirjana. Oja ryhtyi kirjoittamaan teosta, koska suomen kielellä ei ollut pitkään aikaan ollut saatavissa piirtämisen oppikirjaa harrastelijoita varten. Lisäksi Oja oli huolestunut siitä, että piirtämisen taito oli kärsinyt inflaation. Hän halusi kirjan avulla muistuttaa, että ”luotettava piirustustaito on kaiken kuvataiteellisen työskentelyn ainoa varma perustus”.

”Piirtämisen taito” -kirjan loppupuolella hän toteaa:”Käytyäsi lävitse tämän kirjan tehtävät sinulle lienee valjennut joukko piirtämisen perusseikkoja. Toivon ettet ole matkalla eksynyt pahimpiin asiohin:maneeriin, pikkutarkkaan näpertelyyn tai ylimalkaiseen mestarointiin. Piirtäjän tulee aina muistaa, että mitä pidemmälle edistyy, sitä kauempana on tavoite. Pahinta on olla tyytyväinen aikaansaannoksiinsa."

Kuvataiteilija Marjatta Hanhijoelle Onni Ojan ”Piirtämisen taito” -kirja näytteli tärkeää osaa ammatin valinnassa.”Kotimme kirjastoon ilmestyi [...]Onni Ojan kirja Piirtämisen taito ja se avasi minun silmäni sille mitä piirtäminen on. Kirjan kuvista innostuneena muistan yrittäneeni piirtää - samalla tavalla kuin Seurat, -samalla tavalla kuin härkä tai jokin nautaeläin oli pelkistetty makaavassa asennossa kolmioihin ja muihin perusmuotoihin.

Myöhemmin käytin kirjaa omia oppilaitani opettaessani. Voin uskoa, että varhainen tuttavuuteni tuon kirjan välityksellä Seuratin piirustuksiin vaikutti siihen, että minusta tuli metalligraafikko ja kuvataiteilija.”
(Kuvataiteilija Marjatta Hanhijoki, 2007)

Monet muutkin ”Piirtämisen taito” -kirjan lukeneet suuntautuivat taiteilijan uralle - Onni Ojan varoituksista huolimatta:

” Jos kuitenkin uhmaat vaaraa ja ryhdyt pyrkimään taiteen kivikkopululle, ei kukaan enää vastaa seurauksista. Saat uhrata kaiken. Sinulla täytyy tietysti olla paljon lahjoja, mutta ne eivät riitä. Usein lahjakkaimmat sortuvat ensin. Täytyy olla sisua, kestävää intohimoa – ja hyvin luja terveys”.


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen opus. Sain tämän joskus nuorempana joululahjaksi ja toimii kyllä hyvänä oppaana piirtämisen maailmaan.

    VastaaPoista
  2. Totta on ne vanhat oppikitjat aina hyödyllisiä, kun vielä näitä kirjoitusvirheitä pystyisi editoimaan helpommin täällä blokissa, niin olisin tyytyväinen.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.