maanantai 22. lokakuuta 2012

Kahvi Pehtoori pannusta Ruska kuppiin

Pehtoori pannu 70-luvulta

  Se ei ole juoma, jonka voisi kulauttaa kurkkuunsa kuin veden, sanovat ne, jotka suosivat sitä. Sen tarkoitus ei ole vain helpottaa ruoan nielemistä. Ei, vaan kahvi on juoma, jota tulee nautiskella. Antaakseen nautintoa sen täytyy viipyä makusilmuissa mennessään niiden ohi. Jotkut saavat eniten mielihyvää, kun he juovat sitä ensimmäiseksi aamulla. Toiset taas haluavat juoda kahvia ateriansa jälkeen. Mutta hyvin monet juovat sitä mielellään mihin aikaan tahansa. Se on todella miljoonien juoma.
Arabia Ruska kahvikuppi 70-luvulta

Kahvi on päässyt pitkälle lyhyessä ajassa. Juomana sen historia, joka ulottuu noin 700 vuotta taaksepäin, on puolta lyhyempi kuin sen kilpailijan, teen, historia. Mutta missä kahvinjuonti sai alkunsa?
Kerrotaan, että jotkut paimenet Etiopiassa havaitsivat, että lampaat ja vuohet pysyivät hereillä yöllä syötyään erään nimenomaisen puun lehtiä. Paimenet maistoivat lehtiä ja hedelmiä ja lopulta valmistivat niistä juomaa, joka osoittautui virkistäväksi.
Aarikka Kahvipurkki

Arabialaiset kauppiaat ja matkustajat veivät Etiopiasta mukanaan tuota kasvia, ja se menestyi uudessa ympäristössään. Kasvi onkin saanut tieteellisen nimensä Coffea arabica tuon Arabiaan siirron johdosta. Jatkuvasti noin 200 vuoden ajan oli kahvi arabien tarkoin varjelema salaisuus. Lopulta toiset saivat tietää kasvista, ja 17. vuosisadan loppuun mennessä hollantilaiset viljelivät sitä jo Jaavalla – myöhemmin myös Surinamissa Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla.
Huolimatta nykyisestä menestyksestään kahvia ei heti otettu vastaan suosittuna juomana. Sen käyttöä alettiin vastustaa moraalisilla ja uskonnollisilla perusteilla. Muslimien mielipiteet jakautuivat sen suhteen, oliko uskonnollisesti sopivaa käyttää tuota piristävää juomaa. Vuonna 1674 joukko englantilaisia naisia pyysi hallitusta kieltämään juoman käytön, jolla heidän mielestään oli taipumus rappeuttaa perheellisiä miehiä. Kaikesta huolimatta kahvin suosio kasvoi jatkuvasti, kunnes sillä oli sellainen maine, että se oli pidetyin kuuma juoma käytännöllisesti katsoen joka maassa lauhkean ja kylmän ilmaston alueella.

2 kommenttia:

  1. Minä pelastin mummolasta punaraidallisen Aarikka-purkin ja Ruska-kuppeja. Ne tosin ovat matalampia ja laakeampia, olisivatko sitten teekuppeja.

    VastaaPoista
  2. Ne ovat 2dl. Teekuppeja, kahvikuppeja on kahta kokoa minun kuvassa on normaali 1,5dl. ja meillä on myös pienemmät 1dl. kahvikupit, Ruska on hyvä sarja käy mikroon ja uuniin, meidän astiasto on hankittu 70-luvun alussa meillä on koko astiasto, mitään ei ole mennyt rikki.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.