sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Jade mountain

Jade veistos Vuori
  Kiinan Qing-dynastian  Keisari  määräsi Pekingiin tuodun 290 kiloa painavan vihertävän valkoisen jadekappaleen muovattavaksi esittämään vuorimaisemaa. Työ valmistui vuonna 1874 – se on kaunis taideteos, jossa on vuori ja jokia, puita, paviljonkeja, bambumetsiköitä ja ihmisinä neljännen vuosisadan oppineita. Pekingin ammattimiehet valmistivat suurempiakin maisemaveistoksia. Kuuluisin painaa 2650kg.

Kirjoitus on kaiverrettu kullalla brokadikantisiin jadelevyihin

Jadesta on muodosteltu lukemattomia muita esineitä: valtaistuimia, vuoteita, varjostimia, syömäpuikkoja, teekannuja, lautasia, kirjoja (joiden kirjoitus on kaiverrettu kullalla brokadikantisiin jadelevyihin ja joita säilytetään santelipuulaatikoissa), Kuuluisien henkilöiden patsaita, kukkia, kampoja, šakkinappuloita, viuhkoja, leikkikaluja ja erilaisia koruesineitä. Yhteen aikaan jadea käytettiin jopa työkalujen valmistamiseen, mutta metallin tulo vaikutti tehokkaampien työkalujen syntyyn.

The most famous one titled "King Yu Combating the Flood" is displayed at the Palace Museum in Beijing. It weighs about 2,650kg.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.