sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Jos timanttia lyö vasaralla

Natural blue diamonds

Jos timanttia lyö vasaralla...

...niin se rikkoutuu varmasti. Älä kokeile. On uskomatonta, kuinka sitkeässä vanha myytti, jonka mukaan timantin aitouden voi todistaa vasaralla, istuu ihmisten mielissä. Aina silloin tällöin joku onneton oppii totuuden ikävällä tavalla omakohtaisen kokemuksen kautta. Timantti saattaa lohjeta myös vahingossa, kolahtaessaan tiskipöydän tai lavuaarin reunaan. Toki monet koruissa käytetyt istutustyylit suojaavat kiveä, mutta kallista sormusta ei ole pakko pitää sormessaan ihan kaikissa tilanteissa. Markiisi on tällä hetkellä toiseksi suosituin timantin hiontamuoto pyöreän briljantin jälkeen. Se on karaattihinnaltaan edullisempi kuin pyöreä briljantti.Syy markiisihionnan suosion nopealle nousulle on sen suuri pinta-ala kokoon nähden. Kivet näyttävät monesti kookkaammilta kuin ovatkaan. On selvää, että markiisin muoto ei mahdollista suurinta mahdollista loistoa. Tästä huolimatta myös näiden kivien ulkonäössä on suuria eroja.

Hyvän markiisihionnan leveyden ja pituuden väliset mittasuhteet riippuvat pitkälti makuasioista, mutta esimerkiksi seuraavia arvoja käytetään yleisesti ohjenuorana:

Erittäin hyvä: 1:1,75 - 1:2,25  (yllä olevien kuvien mukaiset kivet)
Hyvä: 1:1,5 - 1:1,75 ja 1:2,25 - 1:2,5
Kohtalainen tai huono: <1:1,5 ja >1:1,5

Laatuluokitus - Paino (Carat)

Timantin paino on varsin yksiselitteinen asia. Se mitataan punnitsemalla irtotimantti eli koruun istuttamaton kivi vaa’alla. Painon mittayksikkö on karaatti (ct.) joka on gramman viidesosa.

Esim:
0,5 ct. = 0,1 grammaa
1 ct. = 0,2 grammaa
5 ct. = 1 gramma

Timantin halkaisijalla on kultasepälle merkitystä, koska se vaikuttaa korun muotoiluun ja istutuskynsien eli kastikan tai muun istutuksen valmistamiseen. Kuluttajille timantteja ei pidä myydä ainoastaan halkaisijamittoina (esim. 5,15mm), vaan ensisijaisesti painon perusteella.
Timantin hionnan laatu vaikuttaa tietyn painoisen kiven halkaisijamittaan. Huonosti hiottu kivi voi näyttää paljon kookkaammalta painoonsa nähden, mutta häviää loistavuudessaan pienemmältä näyttävälle hyvin hiotulle kivelle. Hiojat pyrkivät useimmiten hiomaan raakakivestä mahdollisimman painavan kiven, koska paino on aina ensimmäinen kuluttajalle ilmoitettu tieto kivestä. Koska paino on myös kuluttajan kannalta kaikkein helpoimmin ymmärrettävä tekijä, se on myös usein ensimmäisenä toivomuslistalla.

Jos mahdollista, hioja yrittää säilyttää raakakiven painoa siten, että jokin psykologisesti merkittävä painoraja ylitetään. Tällaisia painorajoja ovat esim. 0,33 ct., 0,5 ct. ja 1 ct. Tämä johtuu siitä, että ihmiset haluavat aina kukkaronsa mukaan vähintään tietyn kokoisen kiven. Kivien arvo hyppää näiden rajojen kohdalla reilusti kysynnän kasvaessa.

Useimmiten juuri ja juuri tietyn painorajan ylittävä kivi on hiottu mittasuhteiltaan surkeaksi. Fiksu timantin hankkija katseleekin kiviä, joiden paino on esim. 0,28 ct., 0,47ct. tai 0,95ct. Vaikka tällainen timantti on hieman kevyempi kuin rajan ylittävä kivi, se on monesti leveydeltään saman kokoinen, paremmin hiottu ja loistavampi.

Istutetun timantin paino voidaan laskea teoreettisesti siitä saatujen ulkoisten mittojen perusteella. Tämä on kuitenkin vain arvio. Joskus kultaseppä kaivertaa kiven koon sormuksen sisäpintaan. Tämä on miellyttävää palvelua, kunhan kiven paino on todella punnittu eikä arvioitu ennen istutusta.

Monikivisissä koruissa voidaan ilmoittaa timanttien yhteispaino, jonka lyhenne useimmiten on tct. (total carats). Jotkut kauppiaat eivät vaivaudu t-kirjaimen käyttöön, vaan ilmoittavat kivien yhteispainon joko ct-lyhenteellä tai täysin ilman lyhennettä. Kuluttajan tehtävä on huomata että paino koostuu useammasta kivestä. Jos näet sormuksessa useampia kiviä, mutta vain yhden painomitan, kysy kivien yksittäisiä painoja.

Täysin avoimin kortein pelaava kauppias ilmoittaa kivien lukumäärän ja yksittäispainot, esim: 5 x 0,05 ct, mahdollisesti yhdessä kokonaispainon kanssa. Tämä tarkoittaa, että sormuksessa on viisi timanttia, kukin 0,05 ct:n painoinen. Jos valmiissa tuotteessa on useita eri kokoisia timantteja, saattaa valveutuneellakin kauppiaalla olla vaikeuksia yksittäisten kivien painojen tarkassa selvittämisessä. Pääasia on se, että asiakasta ei johdeta harhaan sekoittamalla yksi- ja monikivisten korujen karaattipainoja toisiinsa. Ne eivät yksinkertaisesti ole vertailukelpoisia keskenään.
(Lähde: Timantit)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.