torstai 21. kesäkuuta 2012

Kiinalaista riisiposliinia

Kiinalaista riisiposliinia
  Ostin tämän riisiposliinilautasen kirppikseltä, kiinalaiset on edullisia, Arabiaan verrattuna.

Kiinassa valmistetaankin suurin osa tämän hetken riisiposliinituotannosta, ja valmistus alkoi siellä jo tang-dynastian aikaan, 1780-luvulla. Riisiposliinin juuret ulottuvat kuitenkin syvemmälle menneisyyteen, ensimmäisen vuosituhannen vaihteen Persiaan, josta on löydetty varhaisimmat kaiverretut ja lasitteella täytetyt esineet. 

Nämä varhaisimmat versiot riisiposliinista eivät kuitenkaan olleet vielä posliinia, vaan paikallista kivitavarasavea. jonka pinta oli peitetty valkoisella savilietteellä.Kun posliininvalmistus keksittiin Kiinassa, halusivat myös Persian alueen keraamikot valmistaa näitä valkoisia ja läpikuultavia esineitä. Posliinin resepti pysyi kuitenkin kiinalaisten hallussa. 

Persialaiset pääsivät kuitenkin hyvin lähelle posliinia muistuttavaa massaa, joka ei kuitenkaan ollut niin läpikuultavaa. Ilmeisesti juuri tätä valon ja massan välistä leikkiä ja läpikuultavuutta tavoittaen alettiin esineisiin kaivertaa aukkoja.Silkkitien kauppareitillä esineitä kulki molempiin suuntiin, ja on oletettavaa, että näitä persialaisia riisiposliinin varhaismuotoja kulkeutui Kiinalaisten keraamikkojen käsiin. 

Kiinassa tekniikka on viety kaikkein pisimmälle, ja siellä valmistettua esineistöä alettiin sittemmin kutsua riisiposliiniksi, yleisimmän aukon muodon, riisinjyvän johdosta.Riisillä ei kasvina ole kuitenkaan mitään muuta tekemistä tekniikan kanssa, kuin nimi. Usein tekniikkaan liitetty harhaluulo on, että raa-an saviesineen pintaan painetaan riisinjyviä, jotka poltossa palavat pois muodostaen esineen seinämään aukon. Näin ei kuitenkaan ole, vaan reiät on kautta aikojen leikattu esineisiin erilaisia työkaluja apuna käyttäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.