lauantai 12. toukokuuta 2012

Käkikelloa etsimässä

 Käkikelloa etsimässä

Kuva - Luonnos tehty Gotthardin alppisolasta

Kauan ennen ajanlaskumme alkua matkalaiset, jotka olivat enimmäkseen kauppiaita, ylittivät Alpit matkallaan pohjoiseen Italiasta. Mutta Sveitsin tieverkoston rakentaminen alkoi Rooman valtakunnan aikana. Roomalaiset olivatkin, sotilaallisista syistä, Alpit ylittävien kansainvälisten teiden ensimmäisiä rakentajia. Länsi-Sveitsissä sijaitseva Iso Sankt Bernhardin sola oli heille Mons Jovis eli Juppiter-vuori. He rakensivat sinne temppelin kunnioittaakseen samannimistä jumalaansa.

Monet armeijat, varsinkin Napoleonin vuonna 1800, käyttivät tätä historiallisesti rikasta, vaikeaa reittiä. Sola on ollut myös monien elokuvien ja TV-sarjojen kuvauspaikka. Nykyään moottoriliikennekelpoinen tie kiipeää noin 2500 metrin korkeuteen ja antaa autoilijoille mahdollisuuden ajaa alas Italiaan kesäkuun ja lokakuun puolivälin välisenä aikana. Saadaksesi käsityksen tämän vaikuttavan alppiseudun karusta ilmastosta ajattele, että lähellä solaa sijaitseva järvi on jäässä keskimäärin 265 päivää vuodessa.
On hyvä tietää että Käkikello keksittiin Saksassa vuonna 1733

Alppien sydämessä kulkeva Sankt Gotthardin tie on sveitsiläisten elinhermo, sillä se yhdistää saksaa puhuvan Keski-Sveitsin italiaa puhuvaan Etelä-Sveitsiin. Tien nykyinen reitti on enimmäkseen peräisin vuodelta 1830, mutta sitä parannellaan ja levitetään jatkuvasti. Koska tämä tie on lyhin yhteys Pohjois- ja Etelä-Euroopan välillä, sillä liikennöidään erittäin vilkkaasti sen lyhyenä aukioloaikana, ja autojonot ovat usein kilometrien mittaisia. Vaikka lumi sulkee normaalisti 2100 metrin korkuisen Sankt Gotthardin solan marraskuusta kesäkuuhun, voimakkaat lumiaurat avaavat sen pääsiäislomien ajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.