torstai 24. toukokuuta 2012

Filigraani maljakko


Filigraani maljakko

Filigraani lasi on kaunista . Kuvassa ystäväni maljakko  oli tuotu italiasta, suomessa monet lasitaiteijijat ovat tehneet maljakoita ja muita lasiesineitä tällä menetelmällä

Lasitaiteessa filigraanilasiksi nimitetään väritöntä tai hyvin vaaleaa lasia, jonka massaan on sulatettu ohuita värillisiä, spiraali- tai verkkokuvioita muodostavia lasilankoja.


Nuutajärvelllä Oiva Toikka teki sekä signeerattuja, rajoitettuja taidelasisarjoja että uniikkitöitä 1980-luvun alusta. Tekniikoina käytettiin monipuolisesti filigraania, lasilankakoristelua ja kuviolysterointia

Filigraani tarkoittaa ohuesta kulta- tai hopealangasta sommiteltua esinettä, joka lisäksi koristeltiin pienin kulta- ja hopeajyväsin. Filigraanilasi taas tarkoittaa lasia, joka on koristeltu lasin sisässä olevin ohuiri värillisin tai luulasinauhoin Lasinauhat muodostavat kuvioita — verkkoa, spiraalia, pystysuoria, spiraalirivejä jne, Filigraanilasin valmistus on erittäin vaativaa ja tekijällä pitää olla teknisen taidon lisäksi taiteellista aistia.


Suomessa filigraanilasin valmistuksen aloitti Nuutajärvellä Adolf Törngren, joka palkkasi tehtaaseensa 1857 belgialaisen mestarin Charles Bredgemin. Tämä valmisti monenlaisia filigraanikoristejsi maljoja, karahveja, maljakoita, pikareita, juomalaseja ym. 

1866 Nuutajärven filigraanilasi palkittiin Pohjoismaiden parhaana. 1900-luvun alussa filigraanilasin valmistusta kokeiltiin myös Iittalassa ja hieman myöhemmin Riihimäellä, mutta tulokset eivät olleet läheskään Bredgemin taidonnäytteiden veroisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.